–
Sinds enkele jaren bezit het boerenbedrijf “La Giuiaia” een fokkerij van drie exemplaren van de witte Asinara ezel.
Deze dieren worden niet alleen gebruikt om de kinderen die bij het bedrijf te gast zijn de mogelijkheid te geven om een ritje te maken op de rug van een ezel, maar ook om die kinderen – net als de volwassenen die met hen meegaan – de kans te geven om stapsgewijs en op een laagdrempelig manier, ervaring te laten opdoen met een ezel om vervolgens toenadering te zoeken tot een paard. De bijzondere tamheid van de ezels, samen met de constante aanwezigheid van de beheerders die de kinderen begeleiden, garanderen dat de ritten worden uitgevoerd in algehele rust en veiligheid en zorgen bovendien voor een bevoorrecht contact met de sfeer van de dierenwereld.
.
Voor informatie en reserveringen over ritten voor kinderen, wordt u vriendelijk verzocht een e-mail naar info@lagiuiaia.com te sturen. Wij zullen zo spoedig mogelijk daarop reageren.
–
– Verdere Informatie –
De witte Asinara ezel (Equus asinus var. albino) komt oorspronkelijk van het gelijknamige eiland voor de noordkust van Sardinië en onderscheidt zich door zijn witte vacht, de roze huidskleur en een pigmentatie van de iris die wordt waargenomen als roze-lichtblauw, kenmerken die verband houden met een vorm van albinisme. Ze zijn van geringe hoogte en zijn van nature goed en verlegen. De afkomst van deze dieren en de reden waarom ze – naar het schijnt al sinds de negentiende eeuw – alleen op het eiland van Sardinie voorkomen in het wild is nog nooit met zekerheid vastgesteld en blijft nog altijd voor een deel in raadselen gehuld. Het is mogelijk dat de exemplaren in die periode door de Markies van Mores Duca dell’Asinara zijn geïmporteerd uit Egypte, terwijl een beeldendere legende vertelt hoe ze op het eiland zijn beland ten gevolge van een schipbreuk van een schip dat op weg was naar Frankrijk. Een derde hypothese verwijst ten slotte naar een autochtone oorsprong waarbij de witgekleurde exemplaren zouden afstammen van de grijze, waarna ze zich pas later zijn gaan onderscheiden als gevolg van het verschijnen van het albinisme.
Aangezien er tegenwoordig over de hele wereld maar net iets meer dan honderd exemplaren zijn geteld, zijn ze uitgeroepen tot beschermde diersoort met gevaar voor uitsterving en wordt de populatie met bijzonder veel aandacht in de gaten gehouden.